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e-Coupons for Consultation
9 May 2005

Dr Yue Wai Mun
Singapore Medical Association

Dear Dr Yue

Please refer to your email dated 28 March 2005. We note
that SMA is not objecting to the $8 consultation fee but is
of the view that the mode of advertising is unethical.

The Ministry does not control pricing by medical clinics.
We have a competitive market and patients have many
choices. In addition, the Private Hospitals and Medical Clinics
(Publicity) Regulations do not prohibit the provision of price
or service information of healthcare institution. What it
prohibits, however, is the provision of information in such a
manner as to amount to soliciting or encouraging the use of
services provided by or at the healthcare institution as stated
under Regulation 4(1)(f)1 of the Regulations.

We have reviewed the promotional scheme and are of
the view that the publicity of the promotional rates has been
in such a manner as to amount to soliciting or encouraging
the use of services provided by or at any healthcare
institution. Therefore, the clinics’ participation in the
promotional scheme at the website of Clinic Singapore
would contravene Reg 4(1)(f) of the PHMC Regulations.
We note, however, that the scheme has since been
withdrawn.

We would also l ike to highlight that healthcare
institutions should, before publicising their services (whether
directly or through third parties), seek the advice of the
relevant ethics committee and legal advice (if necessary) to
ensure compliance with SMC’s Ethical Code, the PHMC
(Publicity) Regulations, as well as any other related
requirements.

DR VOO YAU ONN
Acting Director (Health Regulation)
for Director of Medical Services

1 Regulation 4(1): The licensee of a healthcare institution shall ensure
that any publicity of the services of the healthcare institution conducted
by him or any other person on his behalf complies with the following
requirements: (f) the publicity must not provide information to the
public in such a manner as to amount to soliciting or encouraging
the use of the services provided by or at any healthcare institution.

28 March 2005

Dr Lee Chien Earn
Director (Health Regulation)
Ministry of Health

Dear Dr Lee

We wish to refer you to the attached email announcement
from “Clinic Singapore” (which is not a medical clinic in the
usual sense).

We would like to seek your comments as to whether this
contravenes the PHMC (Publicity) Regulations and SMC
Ethical Code, with regards to the following:

– soliciting or encouraging the use of services;
– publicity by third party;
– association with non-medical companies or non-medical

products or services; and
– any other aspects of the PHMC Regulations and SMC

Ethical Code.

We look forward to your reply as we have been receiving
several enquiries from members about this announcement,
and we wish to advise them accordingly. An urgent reply
would be appreciated, because judging from the queries we
have been receiving, several doctors are likely to sign on to
this scheme in the near future.

DR YUE WAI MUN
Honorary Secretary
45th SMA Council

We Want To Hear From You!
Tell us what you think of the articles in the SMA News, or share your thoughts on Medicine and other healthcare issues.

We are also looking for articles for the following sections:

A Doc’s Life – Personal reflections related to medical practice, or any interesting encounters
in the wards/clinics.

Got a Life – Articles on interesting hobbies, e.g. collections of comics or rare insects,
lindy-hopping or singing in the shower.

Write to us at

The Editor
SMA News
Singapore Medical Association
Alumni Medical Centre, Level 2
2 College Road, S 169850
Fax: 6224 7827
Email: news@sma.org.sg




